Onze managementbibliotheek

Bij Chester&Fields zijn we trots op onze managementbibiliotheek van zowat 300 boeken. Een prominente plaats drong zich op. Die kreeg ze in de ‘Study’, een ruimte waar je terecht kan voor boeiend leesvoer bij een kop koffie. Zin in lichtere lectuur? Geen probleem, we hebben er ook een aantal dagbladen en businessmagazines voor je klaarliggen. 

Marc Thys, mede-oprichter van Chester&Fields, startte zijn managementbibiliotheek zowat 25 jaar geleden, toen hij voor het eerst echt interesse kreeg in ‘hoe organisaties meer efficient maken?”. Vandaag telt zijn collectie meer dan driehonderd stuks, een uitmuntende selectie boeken gaande van strategie over marketing&operations tot people development.

Marc: “Destijds was er maar een manier om boeken te kopen: loop een boekhandel binnen, kijk in de rekken en betaal voor alles wat ook maar interessant lijkt. Mijn vaste winkels werden al gauw: WH Smith (nu Waterstones) en natuurlijk FNAC die net haar deuren had geopend in het City 2 shopping center. Een van mijn eerste aankopen was ‘In Search of Excellence’ van Peters & Waterman, ook een van de eerste business bestsellers. Het boek sierde verschillende jaren de top van de New York Times als non-fictie bestseller, en het zorgde er in een handomdraai voor dat businessboeken mainstream werden. Daar waar tot dan toe de meeste businessboeken zwaar, onleesbaar en van de hand van ouder wordende universiteitsproffen waren, las dit boek bijna als een trein. Daar zaten het makkelijk verteerbaar advies en de buzzwoorden van de auteurs -hippe McKinsey consultants, toen nog in pak en das- ongetwijfeld voor iets tussen.

Ze introduceerden een acroniem dat, tenminste voor een tijdje, op ieders lippen lag: “MBWA” oftewel “Management by Walking Around” – of hoe het management uit haar ivoren toren moest komen en regelmatig op de vloer moest komen luisteren, kijken en praten (vandaag heet dat idee “Gemba walks”… eigenlijk niets nieuws onder de zon!). 

En hoewel veel van de bedrijven die ze bestudeerden en ze als ‘uitmuntend’ labelden het minder fortuinlijk afging, was hun idee dat een beperkt aantal specifieke factoren een bedrijf succesvol maken op dat moment behoorlijk nieuw, en werd het het onderwerp van meerdere verhitte debatten en een hele resem business boeken.

Het verging Peters fortuinlijker: het liet hem toe om zijn eigen consultingbedrijf op te richten en nog meer boeken te verkopen!

Het boek had uiteindelijk ook een grote impact op de markt van consultancy diensten: het creeërde een heel nieuw speelveld rond ‘operational excellence’, en kende de afgelopen 30 jaar een ontzettende groei, de laatste jaren vooral onder de ‘Lean’ vlag. “

Onze leden bij kunnen Chester&Fields niet alleen Tom Peters (her)ontdekken maar ook talrijke andere business klassiekers van bijvoorbeeld Stephen Covey, Michael Porter, W. Edwards Deming, Kaplan & Norton, of hedendaagser werk van onder meer h Clayton Christensen and Jeffrey Liker. 

Related

Before exchanging Brussels for his hometown in Finland, our coworker Pekka shares his 'coups de coeur' of the Belgian capital.
Bij Chester&Fields houden we van fietsen, lopen, en… gezond leven (of toch bijna altijd)